Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Η Εθνική τράπεζα ανοίγει το χορό των μειώσεων των αποδοχών

Εθνική Τράπεζα: «Επί τάπητος» οι αποδοχές
Εθνική Τράπεζα: «Επί τάπητος» οι αποδοχές

Αθήνα
Επί τάπητος τίθεται πλέον η μείωση των αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων, είτε με την κατάργηση πάγιων επιδομάτων που χορηγούνται σύμφωνα με τους κανονισμούς προσωπικού των τραπεζών, όπως είναι το επίδομα ισολογισμού, είτε με την αναζήτηση «ισοδύναμου αποτελέσματος», δηλαδή αντίστοιχη μείωση από άλλες πηγές.

Το θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει - για πρώτη φορά - τη σημερινή συνάντηση εκπροσώπων της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας και του συλλόγου των υπαλλήλων.


Ήδη ο σύλλογος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην προοπτική περικοπής του επιδόματος ισολογισμού και η τράπεζα αναζητά άλλους τρόπους προκειμένου να πετύχει αντίστοιχη μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων της.


Η χορήγηση του επιδόματος προβλέπεται ρητά στις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου και τυχόν περικοπή του, προϋποθέτει την αλλαγή των κανονισμών προσωπικού, κάτι που προαπαιτεί νομοθετική ρύθμιση, την οποία η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά ποσό θα φέρει προς ψήφιση.


Η ΟΤΟΕ και ο σύλλογος απείλησαν με ασφαλιστικά μέτρα την Εθνική τράπεζα, εφόσον δεν καταβάλει το επίδομα έως το τέλος του μήνα Μαρτίου, όπως υποχρεούται και η διοίκηση αναζητά «άλλη λύση».

Όπως είναι γνωστό την κατάργηση του συγκεκριμένου επιδόματος ή την αναζήτηση ισοδυνάμου αποτελέσματος στην μείωση των αποδοχών, προβλέπει να τέταρτο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Η σημερινή συνάντηση των δύο μερών θα είναι διερευνητική, καθώς η διοίκηση της τράπεζας δεν είναι «έτοιμη» να προτείνει εναλλακτική λύση.


Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας - που αποτελεί τον μπούσουλα για τις αλλαγές στον τραπεζικό χώρο - έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών νομοθετική ρύθμιση δίνει δικαίωμα αλλαγών στους κανονισμούς προσωπικού.


Σημειώνεται ότι οι κανονισμοί δεν μπορούν να τροποποιηθούν διαφορετικά, καθώς έχουν θεσπισθεί με συλλογικές συμβάσεις και απαιτούν τη συναίνεση των συνδικάτων.


Ηδη η ΟΤΟΕ και η ΓΣΕΕ διατυπώνουν την έντονη αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο αυτό και καταγγέλλουν τις τράπεζες, την κυβέρνηση και την τρόικα ότι επιχειρούν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρονται σε πιέσεις προς την κυβέρνηση
«ώστε με νομοθετική παρέμβαση να δώσει τη δυνατότητα αλλαγής των κανονισμών προσωπικού με στόχο την οριζόντια μείωση του μισθολογικού κόστους στις τράπεζες και την απελευθέρωση των απολύσεων». Κι αυτό έτσι ώστε να διευκολύνουν τις περιπτώσεις συγχωνεύσεων ή εξαγορών τραπεζών από τις οποίες θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό στο νέο τραπεζικό σχήμα.

Ενδεικτικές των όσων αναμένεται να ακολουθήσουν στις τράπεζες είναι οι αναφορές στο νέο μνημόνιο. Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι
«έως το τέλος Μαρτίου θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με την οποία όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι θα τίθενται υπό καθεστώς ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτως του τύπου ιδιοκτησίας της τράπεζας (ιδιωτική ή δημοσίου συμφέροντος)».
 Επίσης τονίζεται ρητά η ανάγκη «περιορισμού των μπόνους, αλλά και η εξάλειψη του αποκαλούμενου "επιδόματος ισολογισμού"». 

TO BHMA