Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Oικονομική εισβολή της Κίνας στην Ζιμπάμπουε - Αποικία της Κίνας η πάμφτωχη αφρικανική χώρα;

ImageΗ Κίνα προσφέρει άμεσα στη Ζιμπάμπουε 3 δισ. δολάρια για να αξιοποιηθούν τα πλούσια αποθέματά της σε πλατίνα, το σπάνιο στρατηγικό πολύτιμο μέταλο και η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε έχει δεχτεί την πρόταση, αναφέρουν πηγές από την Χαράρε.
 
Το ετήσιο ΑΕΠ της Ζιμπάμπουε φθάνει τα 6 δισ. δολάρια μόλις, αλλά η χώρα είναι η πλουσιότερη της Αφρικής σε αποθέματα πλατίνας, μετά τη Νότια Αφρική.
Η Ζιμπάμπουε στηρίζεται πολύ στην κινεζική κυβέρνηση, για να "κινείται" η βαλτωμένη λόγω των πολλών εμπάργκο της Δύσης για την οικονομία της, μετά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον "ισόβιο" πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε.
Πρακτικά η Κίνα έχει καταλάβει οικονομικά την Ζιμπάμπουε, όπου το καθεστώς έχει ως μόνη ελπίδα επιβίωσης την βοήθεια αυτή

Π.χ. η κινεζική τράπεζα των Εισαγωγών-Εξαγωγών προσφέρει πολύτιμα δανειακά κεφάλαια στην οικονομία της Ζιμπάμπουε, που στερείται ρευστότητας.

Πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρουν ότι "στην κυβέρνηση υπάρχει σκεπτικισμός, επειδή οι όροι της επένδυσης είναι πολύ περιοριστικοί", συγκεκριμένα υπάρχει, ως όρος, "η ενεχυρίαση από την κινεζική τράπεζα μεγάλων ποσοτήτων πλατίνας, των πρώτων κεφαλαίων, που θα προκύψουν από την εκμετάλλευσή τους, όπως και των ενοικίων για τη χρήση των συναφών εργαλείων".

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικού σχεδιασμού, Ταπίουα Μασακάντα, δήλωσε προ ημερών ότι "στις προθέσεις του Πεκίνου είναι μεσοπρόθεσμα στους τομείς γεωργίας και εξορύξεων να επενδυθούν όχι λιγότερα των 10 δισ. δολαρίων, μέσω της εν λόγω κινεζικής τράπεζας".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr