Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Aσάντζ: Πιο πολλές αποκαλύψεις

AFP, A.P.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μεγαλύτερο όγκο αποκαλύψεων «αναφορικά με το cablegate (αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα) και άλλα ζητήματα» υποσχέθηκε χθες ο Τζούλιαν Ασάντζ, ιδρυτής της ιστοσελίδας WikiLeaks, ανακοινώνοντας νέες συνεργασίες με εφημερίδες σε όλο τον κόσμο.


Από τις 28 Nοεμβρίου ώς χθες, η ιστοσελίδα είχε δημοσιεύσει 2.017 από τα 251.000 αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα που έχουν περιέλθει στην κατοχή της. Εκτός αυτού, τα «άλλα» έγγραφα που έχει στην κατοχή του ο Ασάντζ φημολογείται ότι είναι εσωτερικά έγγραφα μεγάλης αμερικανικής τράπεζας.


Κατά τη χθεσινή σύντομη εμφάνιση του Ασάντζ σε δικαστήριο του Λονδίνου, ορίστηκε ότι το αίτημα της σουηδικής εισαγγελίας για έκδοσή του στη Σουηδία θα εκδικαστεί στις 6 και 7 Φεβρουαρίου. Οι σουηδικές αρχές έχουν ζητήσει την έκδοση του 39χρονου Αυστραλού προκειμένου να τον ανακρίνουν σε σχέση με κατηγορίες σεξουαλικών αδικημάτων. Οι δικηγόροι του Ασάντζ χαρακτήρισαν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης παράνομο, επειδή ζητήθηκε από τη σουηδική εισαγγελία και όχι από τη σουηδική αστυνομία, καθώς και επειδή ο Ασάντζ δεν έχει το καθεστώς του υπόπτου αλλά ζητείται για να καταθέσει.

Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι από τη Σουηδία είναι ευκολότερη η έκδοση του Ασάντζ στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή. Η σουηδική Δικαιοσύνη αρνείται ότι η υπόθεση είναι πολιτικά υποκινούμενη. Επίσης, οι ΗΠΑ δεν έχουν ζητήσει την έκδοση του Ασάντζ από καμία χώρα, παρόλο που συνεχίζουν να συλλέγουν στοιχεία για ενδεχόμενη δικαστική υπόθεση σε βάρος του.

Εφημερίδες, οργανώσεις

Στις σύντομες χθεσινές δηλώσεις του, ο Ασάντζ είπε ότι οι δημοσιεύσεις υλικού από το WikiLeaks «θα γίνουν με ταχύτερους ρυθμούς» και θα εμφανιστούν «σύντομα με τη βοήθεια συνεργαζόμενων εφημερίδων σε όλο τον κόσμο – μικρών και μεγάλων, καθώς και κάποιων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σε συνέντευξή του στον ελβετικό Τύπο τη Δευτέρα, ο Ασάντζ δήλωσε ότι η οργάνωσή του έχει υποστεί μεγάλη οικονομική αιμορραγία εξαιτίας του παγώματος των λογαριασμών της.