Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Νέες διαψεύσεις για αναδιάρθρωση χρέους, αλλά…

Η καγκελαρία δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ διέψευσε χθες δημοσιεύματα, που θέλουν την γερμανική κυβέρνηση να επεξεργάζεται σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Ζάιμπερτ διέψευσε επίσης τις φήμες περί γερμανικής υποστήριξης προς τις Βρυξέλλες στις προσπάθειές τους να στηρίξουν με τον τρόπο αυτόν την Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί οι διαψεύσεις της Κομισιόν και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Την ίδια ώρα ωστόσο ο εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων φιλελευθέρων (FDP) για δημοσιονομικά θέματα Όττο Σολμς δήλωνε ότι «δεν είναι δράμα η αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Χανς Πέτερ Κάιτελ που ζητά άμεσα ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης για να απαλλαγεί η Ελλάδα από την κρίση χρέους. «Όσο το ταχύτερο, τόσο το καλύτερο», είπε ο κ. Κάιτελ.


«Δραστικό „haircut“ για το ελληνικό χρέος»



Οι αναλυτές των αγορών και οι οικονομολόγοι διαπιστώνουν ότι παρά τα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει το βάρος του χρέους, χωρίς αύξηση εσόδων και αισθητή βελτίωση της ανάπτυξης. «Η επιβάρυνση των τόκων είναι τόσο μεγάλη που θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές», λέει ο Τόμας Μάγιερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.
Υπενθυμίζεται ότι και το νέο μέλος του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης («ομάδα των 5 σοφών»), ο καθηγητής Λαρς Φελντ, εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της. Παρόμοια είναι η εκτίμηση, του καθηγητή Ρούντολφ Χίκελ από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης, ο οποίος ζητά δραστικό „haircut“ για το ελληνικό χρέος, ενώ το ινστιτούτο IfO του Μονάχου βλέπει ότι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης θα τεθεί επιτακτικά το 2013, οπότε εκπνέει η ισχύς του πακέτου στήριξης.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw-world.de