Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

«Οι Γιουγκοσλάβοι δολοφόνησαν τον Πάλμε»

Οι γιουγκοσλαβικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Focus». Επικαλούμενο την κατάθεση του Βίνκο Σίντιτσιτς, συνεργάτη των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών (UDB), στη γερμανική γενική εισαγγελία και στη διεύθυνση εγκληματικών ερευνών της Βαυαρίας, η δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού είχε στόχο τη δυσφήμηση των Κροατών της διασποράς.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού, ο πληρωμένος δολοφόνος του Πάλμε, ο οποίος ζούσε στο Αμβούργο και σήμερα σε ηλικία 65 ετών εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσίας ασφάλειας στο Ζάγκρεμπ, είχε μιλήσει στον Σίντιτσιτς για τη δολοφονία.

Οπως γράφει το δημοσίευμα του «Focus» 25 χρόνια μετά τη δολοφονία του Πάλμε (28 Φεβρουαρίου του 1986), ο Σίντιτσιτς δήλωσε κατά την ανάκριση ότι η δολοφονία σχεδιάστηκε από τη σερβική μυστική υπηρεσία, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά δεξιών Κροατών με αποσχιστικές διαθέσεις, στους οποίους ήθελε να επιρρίψει την ευθύνη της δολοφονίας και να τους δυσφημήσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη.


Τον Ούλοφ Πάλμε παρακολουθούσαν διαρκώς στη Στοκχόλμη πράκτορες της UDB και διαπίστωσαν ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας του Σουηδού πρωθυπουργού, υποστήριξε στην κατάθεσή του το 2008 ο Βίνκο Σίντιτσιτς, ο οποίος δήλωσε ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ρεβόλβερ τύπου Smith&Wesson, το οποίο είχε εισαχθεί με πλοίο λαθραία από τις ΗΠΑ στη Σουηδία.