Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Επίθεση ΕΑΣ Αγρινίου κατά Γκερέκου: «Κάποιοι αγνοούν τους νόμους και τον Πρωθυπουργό»!

altΕυθεία επίθεση κατά της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Α. Γκερέκου εξαπολύει με ανακοίνωσή της η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου με αφορμή ανακοίνωση της βουλευτού για το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αγρότες της Κέρκυρας. Αν και δεν την κατονομάζουν, αναφέρονται σαφώς σε συγκεκριμένη γραπτή δήλωση που έκανε η βουλευτής Κέρκυρας, με αντικείμενο την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συλλεκτών που αφορά αγρότες. Η βουλευτής υποστηρίζει στην ανακοίνωση ότι «δεν είναι λίγοι όμως  που έχουν δει τις δυνατότητες που προσφέρει ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ ως ένα πράσινο «ελ ντοράντο» και μια καλή ευκαιρία να βγάλουν εύκολο κέρδος εκμεταλλευόμενοι το αδιέξοδο και τη δεινή οικονομική θέση πολλών αγροτών» καθώς και στον κίνδυνο που «μπορεί να ενέχει η απόφαση τους για την εγκατάσταση ΑΠΕ σε αγροτικές εκτάσεις», καθώς «σε πολλές περιοχές της χώρας έχει προκύψει κορεσμός των δικτύων της ΔΕΗ  με αποτέλεσμα δεκάδες αγρότες να έχουν πληρώσει σημαντικά ποσά σε μελέτες χωρίς δυνατότητα απορρόφησης της επένδυσης από το δίκτυο της ΔΕΗ».
Η δήλωση της Α. Γκερέκου εμπεριέχεται σε δελτίο Τύπου με αντικείμενο τη διαμάχη της ΕΑΣ Κέρκυρας με αυτή του Αγρινίου για το πρόγραμμα ενεργοποίησης των επιδοτήσεων, όπου η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να παράσχει άπλετη στήριξη στην Ένωση του νησιού παρεμβαίνοντας στην ΠΑΣΕΓΕΣ.
Σε δική της ανακοίνωση η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου απαντά στις επιφυλάξεις Γκερέκου και κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς τη βουλευτή για κινδυνολογία και αδιαφορία για τις προθέσεις του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου: «Τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός της χώρας, την προηγούμενη ημέρα, εξήγγειλε από την Κοζάνη, την κατασκευή του μεγαλύτερου Φωτοβολταϊκού Σταθμού  στο κόσμο, ισχύος 200ΜΒ, κάποιοι κινδυνολογούν γιατί ενδεχομένως τους έχει ενοχλήσει που η παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας μοιράζεται σε αγρότες και μικροεπενδυτές και όχι σε λίγους και «εκλεκτούς».
Παραθέτουμε στη συνέχεια τα κείμενα των δύο ανακοινώσεων.


Η ανακοίνωση Γκερέκου

«Θέλω να επιστήσω την προσοχή των κερκυραίων αγροτών στους κινδύνους που μπορεί να ενέχει η απόφαση τους για την εγκατάσταση ΑΠΕ σε αγροτικές εκτάσεις. Ο νέος νόμος προσφέρει αναμφίβολα πολλές ευκαιρίες.  Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ συνεισφέρουν σημαντικά στην ενεργειακή αυτονομία ενώ ενισχύουν ικανοποιητικά και το εισόδημα των πολιτών.  Δεν είναι λίγοι όμως  που έχουν δει τις δυνατότητες που προσφέρει ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ ως ένα πράσινο «ελ ντοράντο» και μια καλή ευκαιρία να βγάλουν εύκολο κέρδος εκμεταλλευόμενοι το αδιέξοδο και τη δεινή οικονομική θέση πολλών αγροτών. Επιπλέον, σε πολλές περιοχές της χώρας έχει προκύψει κορεσμός των δικτύων της ΔΕΗ  με αποτέλεσμα δεκάδες αγρότες να έχουν πληρώσει σημαντικά ποσά σε μελέτες χωρίς δυνατότητα απορρόφησης της επένδυσης από το δίκτυο της ΔΕΗ. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή και κυρίως έγκυρη ενημέρωση για παρόμοιες επενδύσεις».

Η ανακοίνωση της ΕΑΣ Αγρινίου


«Η ΕΑΣ Αγρινίου ανακοινώνει στους αγρότες-επενδυτές της Κέρκυρας  ότι η ενημέρωση τους, βασίζεται σε Νόμους και Υπουργικές Αποφάσεις που κάποιοι φαίνεται ότι αγνοούν.
Προτείνουμε λοιπόν σε όσους δημοσίως κάνουν δηλώσεις, να μελετήσουν το Ν.3851/2010 με τον οποίο δίνεται προτεραιότητα σε αιτήσεις αγροτών, την A.Y./Φ1/οικ.19598 κατά την οποία καθορίζονται τα 500 MW ως εθνικός στόχος για την κατανομή ΑΠΕ σε αγρότες, την εισήγηση της ΡΑΕ υπ.αριθμ.1253/2010 που ορίζει την ισχύ για Φ/Β Σταθμούς στα Διασυνδεδεμένα Νησιά και τέλος την Υ.Α.Π.Ε./Φ1/οικ.27904 με την οποία αποφασίστηκε στα Διασυνδεδεμένα νησιά να επιτρέπεται ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως και 150 kWp.
Τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός της χώρας, την προηγούμενη ημέρα, εξήγγειλε από την Κοζάνη, την κατασκευή του μεγαλύτερου Φωτοβολταϊκού Σταθμού  στο κόσμο, ισχύος 200ΜΒ, κάποιοι κινδυνολογούν γιατί ενδεχομένως τους έχει ενοχλήσει που η παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας μοιράζεται σε αγρότες και μικροεπενδυτές και όχι σε λίγους και «εκλεκτούς»…
Μιλούν για κορεσμό δικτύων στην Κέρκυρα και κινδυνολογούν μη λαμβάνοντας υπόψη την μελέτη 6027-17/12/2010, της ΔΕΗ που δεν έχει δεσμεύσει ούτε ένα KW στην Κέρκυρα, μέχρι σήμερα για ΑΠΕ.
Μιλούν περί κορεσμένων δικτύων και κινδυνολογούν μη λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της ΡΑΕ (επιστολή Ο-45944/14-01-2011) σύμφωνα με την οποία αμφισβητείται η εισήγηση της ΔΕΗ ΑΕ σχετικά με περιοχές με κορεσμένα δίκτυα. Για την Κέρκυρα η δυνατότητα απορρόφησης ισχύος ορίζεται στα 42,6 MW, περίπου 450 αγρότες-επενδυτές.
Μιλούν περί κορεσμένων δικτύων και παραπλανούν μη λαμβάνοντας υπόψη την Υπουργό Περιβάλλοντος η οποία αναφερόμενη στο θέμα δήλωσε ότι σε όσες περιοχές υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο θα βρεθεί λύση ούτως ώστε να μην έχει πρόβλημα όποιος αγρότης έχει υποβάλλει αίτηση.
Μιλούν περί κορεσμένων δικτύων και καταστροφολογούν μη λαμβάνοντας υπόψη τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος ο οποίος μεταξύ άλλων για την Ηπειρωτική Ελλάδα δήλωσε «… η ΔΕΗ αναφέρθηκε σε δίκτυα που χαρακτηρίζονται κορεσμένα για τις αιτήσεις που θα γίνουν από εδώ και στο εξής. Δεν υπάρχει θέμα για τους αγρότες που έχουν κάνει ήδη αίτηση….»
Μπορούν εύκολα όλοι αυτοί, που προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες και τους ιδιώτες μικροεπενδυτές, να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ, της ΡΑΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ όπου είναι ανηρτημένες όλες οι σχετικές εγκύκλιοι και οι δηλώσεις των κατεξοχήν αρμοδίων Υπουργών της Κυβέρνησης.
Να ενημερώσουμε επίσης όσους εμφανίζονται σε μέσα ενημέρωσης και κάνουν δηλώσεις για το γραφείο ΑΠΕ της Ένωσης Αγρινίου ότι το εν λόγω γραφείο λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Τεχνικός Σύμβουλος του γραφείου έχει υπογράψει προγραμματική συμφωνία με την ΠΑΣΕΓΕΣ και προκρίθηκε έπειτα από τη διεξαγωγή σχετικού διαγωνισμού. Δεν είναι λοιπόν κατανοητά τα περί επιτηδείων και κουτοπόνηρων εκτός κι αν μερικοί θεωρούν ένα φορέα του μεγέθους της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΕΑΣ Αγρινίου επιτήδειους και κουτοπόνηρους.
Πριν δραστηριοποιηθούν οι ΕΑΣ και η ΠΑΣΕΓΕΣ με τις ΑΠΕ το κόστος των μελετών ήταν διπλάσιο και πολλές φορές τριπλάσιο.
Μέσω της  ΕΑΣ Αγρινίου έχουν υποβληθεί 600 περίπου αιτήσεις για ΑΠΕ από την στιγμή που ο δεύτερος φορέας στη χώρα δεν έχει πάνω από 50.
Στην Κέρκυρα έχουν προσέλθει στα γραφεία της ΕΑΣ, εκατοντάδες αγρότες για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους αγρότες της Κέρκυρας ότι η ΕΑΣ πρωτοστατεί στη χώρα, σε όλα τα θέματα που αφορούν τους αγρότες και τα συμφέροντά τους, όπως έχει αποδείξει και τα δύο τελευταία έτη στην Κέρκυρα και τους ευχαριστεί για την εμπιστοσύνη τους».

corfupress