Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Ναυάγιο με μετανάστες ανοικτά της Κέρκυρας - Γιγαντιαία επιχείρηση


altΓιγαντιαία επιχείρηση από το απόγευμα του Σαββάτου στην Κέρκυρα, για τον εντοπισμό και τη διάσωση 263 μεταναστών, που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος, με προορισμό την Ιταλία. Διεσώθησαν οι 241 που αναμένονται σε λίγο στο λιμάνι, αναζητούνται οι υπόλοιποι.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενημερώθηκε χθες στις 19.50 η Λιμενική Αρχή Κέρκυρας από το Κέντρο Άμεσης Δράσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης του νησιού, για τηλεφώνημα που δέχτηκε από αλλοδαπό υπήκοο, σύμφωνα με τον οποίο, επέβαινε σε σκάφος μαζί με άλλους 250 περίπου επιβαίνοντες, με προορισμό την Ιταλία και βρισκόταν σε δυσχερή θέση.
Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή, όπου έπνεαν άνεμοι Β-ΒΔ εντάσεως 6-7 μποφόρ, δεν κατέστη δυνατός ο απόπλους πλωτού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος για παροχή συνδρομής, καθώς και τριών αλιευτικών σκαφών, ενώ έγινε σήμα προς όλα τα διερχόμενα - παραπλέοντα πλοία.

Η περιπέτεια κορυφώνεται…
Στις 22.45 ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης ότι το σκάφος «HASAN REIS» με περίπου 250 επιβαίνοντες εξέπεμψε σήμα κινδύνου 30ν.μ. περίπου δυτικά του νησιού.
Άμεσα ενημερώθηκε το Ρ/Κ «ΔΙΑΣ», το οποίο στις 00.55 απέπλευσε προς το σημείο για έρευνα και διάσωση, συνοδεία 2 στελεχών του Λιμεναρχείου.
Στις 02.40 το παραπλέον πλοίο Φ/Γ «MOMENTUM SCAN» σημαίας Ολλανδίας παρέλαβε, κατά δήλωση του Πλοιάρχου 241 αλλοδαπούς, από το κινδυνεύον σκάφος (ξύλινο 30-35μ. περίπου), το οποίο τελικά βυθίστηκε και κατευθύνεται προς το λιμάνι της Κέρκυρας, συνοδεία πλωτού περιπολικού Λ.Σ. Από πρώτη πληροφόρηση, προερχόμενης από τους διασωθέντες, ο αριθμός των επιβαινόντων ανήρχετο σε 263.
Έρευνες διεξήχθησαν καθ’ όλη της διάρκεια της νύχτας, για τον εντοπισμό αγνοουμένων, από C-130, Ε/Π SUPER PUMA και πέντε παραπλέοντα πλοία με αρνητικά αποτελέσματα.

Συνεχίζονται οι έρευνες
Πρωινές ώρες σήμερα συνεχίζονται οι έρευνες με την συμμετοχή δύο ελικόπτερων SUPER PUMA, των πέντε παραπλεόντων, ενώ Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ. έχει αποπλεύσει, με κατεύθυνση στο σημείο, από Πειραιά.
Το Φ/Γ «MOMENTUM SCAN» αναμένεται να καταπλεύσει στις 11.30 περίπου στο λιμάνι της Κέρκυρας, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η ακριβής καταμέτρηση των αλλοδαπών, ενώ όσον αφορά στο συνολικό αριθμό των επιβαινόντων του ξύλινου σκάφους, θα προκύψει από την προανακριτική διαδικασία. 

Οι έρευνες συνεχίζονται. 

corfupress