Κρίσιμη για την Τουρκία θα είναι η αυριανή Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, γιατί θα αποφασίσει αν θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στην Τουρκία επειδή δεν άνοιξε τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.
Σύμφωνα με τις εφημερίδες «Aksam» και «Sabah», η Γαλλία και η Κύπρος επιθυμούν ως αντίποινα την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ η Βρετανία και το Βέλγιο, που ασκεί την Προεδρία της ΕΕ, αντιτίθενται στην πρόταση.
Σύμφωνα με τις εφημερίδες «Aksam» και «Sabah», η Γαλλία και η Κύπρος επιθυμούν ως αντίποινα την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ η Βρετανία και το Βέλγιο, που ασκεί την Προεδρία της ΕΕ, αντιτίθενται στην πρόταση.
Αναφέρεται, επίσης, ότι δεν αναμένεται μεν η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, όμως, δεν αναμένεται και άνοιγμα νέων κεφαλαίων ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Αναφέρεται ότι επειδή η ΕΕ είναι απασχολημένη με τα εσωτερικά της προβλήματα δεν επιθυμεί νέο κύμα διεύρυνσης, καθώς και ότι είναι η πρώτη φορά από το 2005 που γίνεται εναλλαγή της προεδρίας της ΕΕ χωρίς να ανοίξει νέο κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι την τωρινή και την επόμενη προεδρία της ΕΕ έχουν χώρες που διάκεινται θετικά στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ.
Προβάλλονται, επίσης, δηλώσεις του επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Εγκεμέν Μπαγίς ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε εναλλακτικό σενάριο για το Κυπριακό και ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη μόλις τερματιστεί η οικονομική απομόνωση των Τ/κ, καθώς και ότι οι δύο κινήσεις θα μπορούσαν να γίνουν ταυτοχρόνως.
Αναφέρονται, επίσης, δηλώσεις του κ. Μπαγίς για το ότι η Τουρκία διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο αν ναυαγήσει η ενταξιακή προοπτική, ότι η Τουρκία έχει κατορθώσει να πετύχει 11,8% ανάπτυξη χωρίς την βοήθεια της ΕΕ και ότι η ένταξη στην ΕΕ συνιστά μεν προτεραιότητα, όμως η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να παρακαλέσει για την είσοδό της.
Ερωτηθείς για την αντίδραση της Τουρκίας αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ο κ. Μπαγίς ανέφερε ότι το θέμα θα επιλυθεί με την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ και ότι είναι εφικτή η κοινή αναζήτηση λύσης με την Ελλάδα για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της πιθανής εύρεσης πετρελαίου.
sigmalive.com