Οι τρομερές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού στο να φέρει εις πέρας αρκετές από τις βιοτικές του ανάγκες, καταγράφονται στη νέα έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης που παρουσίασε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Όπως ανακοινώθηκε, το 19,7% του ελληνικού πληθυσμού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 845.000 νοικοκυριά, βρίσκεται πολύ κοντά στον κίνδυνο της φτώχειας, ενώ η κατάσταση είναι πολύ σοβαρότερη για οικογένειες με εξαρτώμενα παιδιά και χωρίς εργαζόμενα μέλη (43,3%).
Παράλληλα, το ετήσιο εισόδημα του πλουσιότερου 20% του ελληνικού πληθυσμού υπολογίζεται κατά 5,8 φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο του φτωχότερου 20%, σύμφωνα με το δείκτη οικονομικής ανισότητας. Η σχετική «ψαλίδα» ισχύει και μεταξύ των δύο φύλων, με τους άνδρες να αμείβονται κατά 12,7% περισσότερο από τις γυναίκες, ποσοστό που είναι μικρότερο στο δημόσιο (7%) σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα (19,6%).
Πιο συγκεκριμένα, το 52,5% του φτωχού πληθυσμού αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες σε τουλάχιστον τρία από τα εννέα κριτήρια υλικής στέρησης, στα οποία βασίζεται η έρευνα, με το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού να κυμαίνεται στο 15%.
Οι εννέα αυτοί άξονες είναι οι εξής:
- Δυσκολίες ανταπόκρισης στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών όπως ενοίκιο ή δόση δανείου, πάγιοι λογαριασμοί (ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, αερίου κλπ.), δόσεις πιστωτικών καρτών ή δόσεις δανείου για οικοσκευή, διακοπές κ.ά., ή αγορές με δόσεις κύριας κατοικίας
- Οικονομική αδυναμία για πληρωμή μιας εβδομάδας διακοπών
- Οικονομική αδυναμία για διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας
- Οικονομική αδυναμία για αντιμετώπιση έκτακτων, αλλά αναγκαίων δαπανών αξίας περίπου 500 ευρώ
- Οικονομική αδυναμία να διαθέτουν τηλέφωνο (περιλαμβάνεται και το κινητό τηλέφωνο)
- Οικονομική αδυναμία να διαθέτουν έγχρωμη τηλεόραση
- Οικονομική αδυναμία να διαθέτουν πλυντήριο ρούχων
- Οικονομική αδυναμία να διαθέτουν ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο και
- Οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση
Επίσης, σημαντικά συμπεράσματα της έρευνας είναι το γεγονός πως 24,1% του φτωχού πληθυσμού αδυνατεί να καλύψει το τρίτο και πιθανώς πιο σημαντικό κριτήριο, ενώ το 35,8 και το 60,3 τοις εκατό των φτωχών αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον πρώτο και τον τέταρτο άξονα αντίστοιχα.
Τέλος, ο συνολικός πληθυσμός της χώρας δυσκολεύεται αρκετά στην αποπληρωμή δανείων ή δόσεων για αγορά αγαθών και υπηρεσιών σε ποσοστό 18,5%, ενώ αντιμετωπίζει περιβαλλοντολογικά προβλήματα από παρακείμενη βιομηχανία ή κυκλοφορία αυτοκινήτων σε ποσοστό 23,4%. Ένα 16,4% του ίδιου πληθυσμού αναφέρει ως πρόβλημα τους βανδαλισμούς και την εγκληματικότητα στην περιοχή του.
tvxs.gr