Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Σφοδρή επίθεση Αλβανών hackers στο Ελληνικο Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών

 

Νέο ισχυρό χτύπημα hacking αυτή τη φορά στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (Hellenic Centre for Marine Research) εξαπέλυσαν Αλβανοί. Κατά τη συγκεκριμένη επίθεση πραγματοποιήθηκε μαζικό χτύπημα σε πολλαπλά συστήματα του ΕΛΚΕΘΕ. Τέτοιου είδους χτυπήματα είχαν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν στο συγκεκριμένο ινστιτούτο, απ’ ότι φαίνεται όμως οι ιθύνοντες δεν είχαν δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα το οποίο κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι. Το Ελληνικο Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης, διαχειρίζεται και το σύστημα “ΠΟΣΕΙΔΩΝ”, το όποιο χρησιμοποιείται από εμπορικά και επιβατηγά πλοία, παρέχοντας πληροφορίες πρόβλεψης καιρικών συνθηκών και εντάσεων ανέμων και κυματισμών.
Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι γιατί ένας hacker να επιχειρήσει χτύπημα σε συστήματα θαλάσσιων ερευνών και πρόβλεψης καιρού και κατά πόσο μπορεί να επωφεληθεί από μια τέτοια επίθεση;
Μήπως το Ελληνικο Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών διαθέτει στοιχεία μελετών για έρευνες στο Αιγαίο που θα ενδιέφεραν μια γειτονική χώρα ή ίσως κάτι άλλο;
Άξιο λόγου είναι ότι στο παρελθόν κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν hackers είχαν επέμβει στα συστήματα πρόβλεψης καιρού με σκοπό να δημιουργήσουν σύγχυση στις Αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των αεροπορικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Παρόλο που το χτύπημα πραγματοποιήθηκε αρκετές ώρες πριν, τα συστήματα δεν έχουν επανέλθει ακόμη σε πλήρη λειτουργία, αποδεικνύοντας τόσο τη σφοδρότητα της επίθεσης όσο και την αμέλεια των υπεύθυνων.
Στο σύνολο των ιστοσελίδων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, τοποθετήθηκε αλλοιωμένη ιστοσελίδα, γεγονός που υποδυκνείει οτι οι “Kosova Elite hackers” διέθεταν πρόσβαση στο σύνολο των υποδομών με δικαιώματα να αλλοιώνουν, προσθέτουν και διαγράφουν αρχεία.