Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Σε κλοιό πιέσεων Πορτογαλία-Ισπανία

Καθησυχαστική εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας στα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου που θέλουν την Πορτογαλία και την Ισπανία να είναι οι επόμενες χώρες της ευρωζώνης που θα καταφύγουν στον μηχανισμό στήριξης. «Μέσα στις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ιρλανδία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βολφγκανγκ Σόιμπλε. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν χάνει μια κρίσιμη βουλευτική έδρα μετά την ήττα της στις τοπικές εκλογές που έγιναν χθες Πέμπτη στην επαρχία Ντόνεγκαλ.
«Η Πορτογαλία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ανακτήσει την αξιοπιστία της στις αγορές και να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας ο προϋπολογισμός για το 2011, ο οποίος προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,6% του ΑΕΠ», ανέφερε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν.
Επίσης η Πορτογαλική κυβέρνηση, η οποία, όμως, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ευρωπαίοι εταίροι που πιστεύουν ότι η διάσωση είναι η καλύτερη λύση για τη σταθερότητα του ευρώ, επιμένει πως ούτε έχει υποβάλει σχετικό αίτημα, ούτε σκοπεύει. Και ελπίζει ο προϋπολογισμός λιτότητας για το 2011 που εγκρίθηκε στη Βουλή, να πείσει τις αγορές ότι η Λισαβόνα δεν θα είναι το επόμενο ντόμινο.
Για την Ιρλανδία, ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει αν την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση Eurogroup, λέγοντας ότι οι συζητήσεις για τη βοήθεια που θα λάβει το Δουβλίνο συνεχίζονται και όταν ολοκληρωθούν θα αποφασιστεί το συνολικό ποσό των δανείων που θα του χορηγηθούν. «Έως το τέλος του μήνα, οι συζητήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί και η Ιρλανδική κυβέρνηση με την Τρόικα θα έχουν καταλήξει σε μία «σταθερή συμφωνία».
Η Τράπεζα της Ισπανίας ζήτησε από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας περισσότερη διαφάνεια κατά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους και ειδικά την έκθεσή τους στον στεγαστικό τομέα, ο οποίος είναι ζημιογόνος από το 2008 οπότε έσκασε η «φούσκα» των ακινήτων.
«Τη στιγμή κατά την οποία οι διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές επιδεικνύουν την αποστροφή τους έναντι των κινδύνων και την αμηχανία τους έναντι των τραπεζικών συστημάτων με ιδιαίτερη εξάρτηση στον εξωτερικό δανεισμό», οι ισπανικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να προωθούν τη διαδικασία αποκατάστασής τους και να αξιοποιούν τη διαφάνεια ως «κύριο εργαλείο παρουσίασης προς το επενδυτικό κοινό της σταθερότητας του συστήματος», δήλωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Χαβιέρ Αριζντέγκι.
Στη διάρκεια χρηματοοικονομικής εκδήλωσης στη Βαρκελώνη, ο κ. Αριζντέγκι ανακοίνωσε ότι η Τράπεζα της Ισπανίας απαιτεί πλέον από τις εγχώριες τράπεζες να δημοσιεύουν περισσότερα στοιχεία στα ετήσια και τριμηνιαία αποτελέσματά τους, συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων τους στην αγορά ακινήτων.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε ότι ο μηχανισμός στήριξης των χωρών της Ευρωζώνης, που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας για την περίοδο μετά το 2013, θα μοιάζει πολύ με τη δομή του υφιστάμενου ευρωπαϊκού ταμείου σταθερότητας.
«Η λύση θα μοιάζει πολύ με αυτό που ήδη έχουμε, με το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης που δημιουργήθηκε την άνοιξη και η ισχύς του εκπνέει στα μέσα του 2013», δήλωσε ο υπουργός σε παρέμβασή του ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ