Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ιρλανδία και την αποτροπή της επέκτασής της. Η απόφαση για το σχέδιο βοήθειας προς τη Ιρλανδία, που προβλέπει δάνειο περίπου 85 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ, αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανακοινωθεί αύριο Κυριακή. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, για το ζήτημα της Ιρλανδίας, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα συνεδριάσουν αύριο Κυριακή στις Βρυξέλλες, ύστερα από αίτημα της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Σημειώνεται ότι αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα γίνει μια απλή τηλεδιάσκεψη. Στο κέντρο του Δουβλίνου, χιλιάδες Ιρλανδοί κατέβηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά του προγράμματος λιτότητας της κυβέρνησης και του 4ετούς προγράμματος αυστηρής λιτότητας που ανακοινώθηκε. Σύμφωνα με την αστυνομία, 50.000 άτομα συμμετείχαν στην διαδήλωση, ενώ σύμφωνα με την ICTU, την πρώτη συνομοσπονδία Συνδικάτων στη χώρα, οι συμμετέχοντες έφτασαν τους 150.000.
Καθησυχαστικός ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Eurogroup τονίζει σε συνέντευξή του πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιτρέπει την αντίδραση στις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν στην ευρωζώνη.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίζεται καθησυχαστικός όσον αφορά την Πορτογαλία και την Ισπανία μετά τα αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης που έλαβαν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε, εκτιμά ότι μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, καμία άλλη χώρα δε θα χρειαστεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, ενώ ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Βέρνερ Χόιερ, τόνισε πως η Γερμανία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δείξουν περισσότερο σεβασμό στο θάρρος και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Έτοιμος ο Θαπατέρο να επιταχύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις
«Αν είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, στην χώρα θα το κάνουμε», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, μετά από συνάντηση που είχε με 37 διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων ισπανικών εταιρειών.
Η οικονομική δράση της κυβέρνησης στηρίζεται σε τρεις άξονες: στην λιτότητα όσον αφορά στις δημόσιες δαπάνες, στην αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με την αναδιοργάνωση των αποταμιεύσεων και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (συντάξεις, αγορά εργασίας και τομέας ενέργειας), σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.
Σχετικά με τον τρίτο άξονα, η ισπανική κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να τις θέσει σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό προκειμένου να είναι «πιο παραγωγική και πιο ανταγωνιστική», σημείωσε ο κ. Θαπατέρο
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8