Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Νυχτερινά παζάρια με τον Οτσαλάν

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΚΛΙΜΑ «ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ», Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΟΥΡΔΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Για τα καλά έχει αρχίσει να συζητείται στην Τουρκία η υπόθεση των «διαπραγματεύσεων» μεταξύ της κυβέρνησης και του ΡΚΚ, φήμες οι οποίες τροφοδοτούνται από πλευράς Κούρδων και επικρίνονται από την αντιπολίτευση, τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει λόγο για «αποφασιστικότητα εναντίον της τρομοκρατίας», αλλά δεν τοποθετείται ουσιαστικά επί της φήμης αυτής.


Προχθές τη νύχτα, η πρώην βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Αϊσέλ Τουγλούκ, επισκέφθηκε με την ιδιότητα της δικηγόρου, τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο νησί Ιμραλι της Προποντίδας. Επιστρέφοντας από το νησί δήλωσε ότι «έχει τελειώσει ο διάλογος και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις».

Εδώ και καιρό κυκλοφορούσε στην Τουρκία η φήμη περί άτυπου διαλόγου μεταξύ Οτσαλάν και κράτους. Με τη δήλωση αυτή, τα πράγματα παίρνουν διαφορετική μορφή. Σημειώνεται ότι όλα αυτά συμβαίνουν δύο μέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, για την οποία σχεδόν οι πάντες κάνουν δηλώσεις υπόνοιας για ΡΚΚ, αλλά προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως τίποτα. Επιπροσθέτως το ΡΚΚ προχθές ανακοίνωσε πως δεν ευθύνεται για την ενέργεια και ότι παρατείνει τη μονομερή εκεχειρία που είχε κηρύξει, μέχρι τις εκλογές. Δηλαδή για περίπου 8 μήνες ακόμη, αφού ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει την προκήρυξη εκλογών για τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου.


Η δίκη της οργάνωσης KCK

Αλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο της συγκυρίας είναι το γεγονός ότι συνεχίζεται η δίκη της οργάνωσης KCK, που επισήμως θεωρείται στην Τουρκία η οργάνωση πόλεων του ΡΚΚ, ενώ οι Κούρδοι αναφέρουν ότι πρόκειται για ένωση που περιλαμβάνει όλες τις κουρδικές οργανώσεις και ομάδες. Η δίκη έχει εξελιχθεί σε βήμα από το οποίο κατηγορούνται πολλοί Κούρδοι, ανεξάρτητα από το αν συνδέονται με το ΡΚΚ.

Η αντιπολίτευση εκμεταλλεύεται από την άλλη το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν τοποθετείται ξεκάθαρα στο θέμα των «διαπραγματεύσεων», πράγμα που απ' ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές. Χθες ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είπε πως «η κυβέρνηση ποτέ δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, διότι γνωρίζουμε ότι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη μπορούν να προστατευθούν μόνο υπό συνθήκες όπου δεν υπάρχει αδυναμία ασφάλειας».


Το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι η εκεχειρία του ΡΚΚ είναι «μεγάλη ευκαιρία» και ζητεί μέτρα ομαλοποίησης, στα οποία προσθέτει και την ενεργό συμμετοχή του Οτσαλάν στη διαδικασία εκδημοκρατισμού σχετικά με το Κουρδικό. * 

infognomonpolitics