Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Οι Δημοκρατικοί χάνουν τη Βουλή, κρατούν τη Γερουσία

Θα χρειαστούν ώρες για να διαμορφωθεί μια καθαρή, πρώτη εικόνα και, ίσως ακόμη και μέρες, για να καταλήξουν κάποιες κρίσιμες αναμετρήσεις.

Ολοκληρώθηκε στις 6 ώρα Ελλάδος, η ψηφοφορία για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα κερδίσουν, όπως αναμενόταν, τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Δημοκρατικοί παρά τις απώλειές τους θα κρατήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Τα πρώτα δείγματα γραφής, πάντως, των Ρεπουμπλικανών για το πώς θα χρησιμοποιήσουν την ενίσχυση των ποσοστών τους δεν ήταν ενθαρρυντικά καθώς το στέλεχος των Ρεπουμπλικανών Τζον Μπόινερ που αναμένεται να διαδεχθεί την Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι στη θέση του προέδρου της Βουλής δήλωσε: «Θα μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες και το μέγεθος της κυβέρνησης» και κάλεσε τον πρόεδρο Ομπάμα να ερμηνεύσει το μήνυμα των ψηφοφόρων ως επιθυμία «για αλλαγή πορείας».

«Να ακυρώσουμε μεταρρυθμίσεις»
Στο ίδιο κλίμα ο Έρικ Κάντορ, που αναμένεται να ηγηθεί των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, δεσμεύθηκε χθες ότι «μια από τις πρώτες μας δουλειές θα είναι να ακυρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας». Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι το κλίμα πόλωσης που επικρατεί δεν θα διευκολύνει καθόλου το έργο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με τα έξιτ πόλ οι Δημοκρατικοί δείχνουν να χάνουν σημαντική στήριξη μεταξύ των γυναικών και των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, σε μια εκλογική μάχη που οι Ρεπουμπλικανοί κατόρθωσαν να μετατρέψουν σε δημοψήφισμα για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα.

Οι γυναίκες θεωρούνται παραδοσιακά μια από τις ισχυρότερες ομάδες ψηφοφόρων των Δημοκρατικών καθώς έχουν ψηφίσει στην πλειοψηφία τους το κόμμα αυτό στις 13 από τις 14 τελευταίες εκλογές. Αυτή τη φορά όμως μοιράστηκαν στη μέση μεταξύ των δύο κομμάτων.

Οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι και οι κάτοικοι των προαστίων , που πριν 4 χρόνια στις ενδιάμεσες εκλογές είχαν ψηφίσει κυρίως Δημοκρατικούς προκειμένου να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους, αυτή τη φορά στράφηκαν εναντίον των Δημοκρατικών μαζικά.

Κρίσιμες μάχες
Σε θρίλερ εξελίχθηκαν αρκετές εκλογικές μάχες με κυριότερη εκείνη του Ιλινόι, την έδρα του οποίου κατείχε παλιά ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ελληνοαμερικανός φίλος του προέδρου Αλεξ Γιαννούλιας έπειτα από ένα βράδυ όπου τα ποσοστά του κυμαίνονταν λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 50% φαίνεται να χάνει από τον Ρεπουμπλικανό Μαρκ Κέρκ. 

Παρόμοια μάχη δόθηκε στην Πενσιλβάνια όπου ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος νίκησε τελικά. ‘Όμως το ενδιαφέρον στρέφεται για συμβολικούς λόγους και στη Νεβάδα όπου ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ δίνει μάχη προκειμένου να κρατήσει την έδρα του απέναντι στην Σαρον Άνγκλ, υποψήφια των Ρεπουμπλικανών που αναδείχθηκε από το κίνημα «Τσάι Πάρτι».

Στην Ιντιάνα, ο Ρεπουμπλικανός Νταν Κόατς, πρώην πρέσβης στη Γερμανία, κέρδισε στις εκλογές για τη Γερουσία τον Δημοκρατικό Μπραντ Έλσγουορθ, δίνοντας στο κόμμα του μια έδρα που πριν κατείχαν οι Δημοκρατικοί αλλά και την πρώτη, συμβολική νίκη. Και ο Ρομπ Πόρτμαν, από το Οχάιο, φαίνεται να κερδίζει στη Γερουσία την έδρα που πριν ανήκε στους Δημοκρατικούς.

Ευνοϊκό για τους Ρεπουμπλικανούς το κλίμα και στο Νιου Χαμσάιρ, όπου διατηρούν την έδρα τους στη Γερουσία καθώς και στο Κεντάκι και στη Φλόριντα όπου οι υποψήφιοι Ραντ Πολ και Μάρκο Ρούμπιο, αντίστοιχα, έγιναν οι πρώτοι Ρεπουμπλικανοί από τo Κίνημα του Τσαγιού, που κερδίζουν έδρες στο Σώμα.

Οι αναμενόμενες νίκες
Υπήρξαν και οι αναμενόμενες νίκες. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Τζέρι Μοράν κέρδισε την έδρα στο Κάνσας, όπου οι Δημοκρατικοί δεν έχουν κερδίσει από το 1932 και ο Τζον Τιούν την έδρα στη νότια Ντακότα όπου, για μόλις τρίτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, δεν είχε αντίπαλο από το Δημοκρατικό κόμμα και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.

Οι Δημοκρατικοί πάντως διατήρησαν μια κρίσιμη έδρα για τη Γερουσία, εκείνη της Δυτικής Βιρτζίνια που μπορεί να τους εξασφαλίσει τον έλεγχο του σώματος, έστω και με μικρή διαφορά. Στο Ντέλαγουερ, ο Δημοκρατικός Κρίστοφερ Κουνς διατηρεί την έδρα της Γερουσίας, την οποία κάποτε κατείχε ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, κερδίζοντας την Κριστίν Ο΄Ντόνελ από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που υποστηρίζεται από το Κίνημα του Τσαγιού. Στην Αριζόνα, ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζον Μακέιν επανεκλέγεται για Πέμπτη φορά.

Στο Κονέκτικατ, ο γενικός εισαγγελέας Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ κέρδισε για τους Δημοκρατικούς την έδρα στη Γερουσία. Απ’ ό,τι φαίνεται επανεκλέγεται στην Καλιφόρνια η Δημοκρατική γερουσιαστής Μπάρμπαρα Μπόξερ, βοηθώντας έτσι το κόμμα της να διατηρήσει τον έλεγχο του σώματος.

Για τη Βουλή των Αντιπροσώπων
Στη μάχη για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Σούζαν Κοσμά δεν επανεκλέγεται στη Φλόριντα, ούτε και ο Τομ Περιέλο στη Βιρτζίνια-απώλειες που μετρούν υπέρ των Ρεπουμπλικανών στην προσπάθειά τους να κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής.

Στη Μασαχουσέτη όμως επανεξελέγη ο Δημοκρατικός Μπάρνι Φρανκ, ένας από τους πιο φιλελεύθερους Αμερικανούς πολιτικούς. Σε ένα αποτέλεσμα έκπληξη οδηγήθηκε η νότια Καρολίνα όπου ο επί 27 χρόνια βουλευτής Τζον Σπρατ, επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής έχασε την έδρα του από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του.

Στη Νέα Υόρκη, ο Δημοκρατικός Άντριου Κουόμο φαίνεται να κερδίζει την θέση του κυβερνήτη της πολιτείας, θέση στην οποία είχε υπηρετήσει τρεις θητείες ο πατέρας του Μάριο Κουόμο. Οι Δημοκρατικοί διατηρούν και το κυβερνείο στο Νιου Χαμσάιρ, ενώ στη μεγάλη μάχη της Καλιφόρνια οι προβλέψεις δίνουν τη νίκη στον Δημοκρατικό Τζέρι Μπράουν έναντι την πρώην επικεφαλής του eBay Μεγκ Ουίτμαν η οποία ξόδεψε 140 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική της περιουσία – το μεγαλύτερο ποσό για εκλογή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σκληρή μάχη δόθηκε και στο Οχάιο, όπου ο Ρεπουμπλικανός Τζον Κασίς νίκησε τον Δημοκρατικό κυβερνήτη μέχρι σήμερα Τεντ Στρίκλαντ, κερδίζοντας μια πολιτεία για την οποία αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Θα χρειαστούν ώρες για να διαμορφωθεί μια καθαρή, πρώτη εικόνα και, ίσως ακόμη και μέρες, για να καταλήξουν κάποιες κρίσιμες αναμετρήσεις.

TA NEA