Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Τέλος εποχής για τους προσωπικούς υπολογιστές;

Μικροσκοπικές κάμερες σε καδένες και ρολόγια χειρός, γυαλιά που αντικαθιστούν τις οθόνες και προβάλουν εικόνες και κείμενα. Δεν πρόκειται για σενάρια επιστημονικής φαντασίας αλλά για ένα όραμα που γίνεται πραγματικότητα

Ποιά μορφή και ποιές δυνατότητες θα έχουν οι υπολογιστές του μέλλοντος; Και έχει έρθει το τέλος των προσωπικών υπολογιστών, τουλάχιστον όσον αφορά τη μορφή που έχουν σήμερα; Γεγονός είναι ότι υπολογιστές από τη δεκαετία του ΄80 και του ΄90 μοιάζουν σήμερα με αντίκες. Όπως υποστηρίζει ο ειδικός Στέφαν Γένιχεν, από το γνωστό γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο Fraunhofer:

"Δεν πιστεύω ότι ο υπολογιστής θα εξαφανιστεί από την καθημερινότητά μας, αλλά θα γίνεται όλο και πιο μικρός και πιο αόρατος. Δεν θα αντιλαμβανόμαστε πλέον τους υπολογιστές ως μηχανήματα και αντικείμενα, αλλά ως κάτι που απλά υπάρχει παντού. Δεν θα πρέπει πλέον να προγραμματίζεται γιατί θα τρέχουν ήδη σε αυτόν εφαρμογές. Δεν θα σας ενδιαφέρει από πού προέρχονται τα δεδομένα, εάν για παράδειγμα προήλθαν από το διαδίκτυο. Δεν θα έχετε πλέον έναν υπολογιστή στη γωνία τον οποίο θα πρέπει να χειρίζεστε".

Πιο χρηστικοί

Οι νέοι υπολογιστές πρέπει να εξυπηρετούν πρωτίστως έναν στόχο, σύμφωνα με τον ειδικό, να μας διευκολύνουν στην καθημερινότητά μας, ακόμη και στις πιο απλές καταστάσεις:

Οι υπολογιστές γίνονται όλο και πιο μικροί
Οι υπολογιστές γίνονται όλο και πιο μικροί 

"Όταν είστε στο σπίτι και θέλετε να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική δεν πρέπει να ψάχνετε το ραδιόφωνο που την παίζει, αλλά θα πρέπει να βρίσκετε αμέσως ό,τι ακούγατε χθες. Πρόκειται για μια μικρή διευκόλυνση. Ή σηκώνετε ένα αντικείμενο και ανοίγετε το καλοριφέρ δείχνοντας απλά προς την κατεύθυνσή του. Δεν θα πρέπει δηλαδή να γυρίζετε με το χέρι το καλοριφέρ, αλλά το κάνετε εικονικά και το καλοριφέρ αντιδρά σε αυτό".

Brain Computer Interface

Στην αναζήτηση νέων τεχνολογιών ο κ. Γένιχεν και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν ήδη πριν από αρκετά χρόνια ένα πρωτοποριακό σύστημα, ένα Brain Computer Interface, δηλαδή μια διασύνδεση του ανθρώπινου εγκεφάλου με τον υπολογιστή:

"Προσπαθήσαμε να μετρήσουμε και να ερμηνεύσουμε εγκεφαλικά μηνύματα. Δεν διαβάζουμε σκέψεις αλλά ερμηνεύουμε συγκεκριμένα πρότυπα. Όταν είσαι σε θέση να ξεχωρίσεις αυτό το πρότυπο κινήσεων του αριστερού χεριού από το δεξί, τότε έχεις ένα λεγόμενο bit πληροφορίας, δηλαδή ή έχεις μια κίνηση ή δεν την έχεις. Όταν λοιπόν κάποιος σκάφτεται το δεξί του χέρι, τότε ο δείκτης κινείται προς τα δεξιά. Και όταν σκέφτεται το αριστερό χέρι, κινείται αριστερά. Πρόκειται για σκέψεις για τη διασύνδεση υπολογιστή και χρήστη, τις οποίες μέχρι τότε δεν τις είχε κάνει κανείς".

Στην υπηρεσία της ιατρικής

Σε ποιούς τομείς όμως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μια τέτοια εφαρμογή;

Γυαλιά που θα λειτουργούν σαν οθόνη υπολογιστή;
 Γυαλιά που θα λειτουργούν σαν οθόνη υπολογιστή; 


"Είναι ένα όραμα να αξιοποιηθεί στον ιατρικό τομέα, συνερμηνεύοντας για παράδειγμα τις κινήσεις και χειρονομίες του χειρούργου, ώστε να προβάλλονται αυτομάτως στην οθόνη αυτά που θέλει να δει τη δεδομένη στιγμή. Με μια συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να εννοεί για παράδειγμα ότι θέλει να δει μεγεθυμένο κάτι που βλέπει εκείνη την ώρα".

Πάντως ο ίδιος δεν μπορεί να φανταστεί να ελέγχεται κάποτε το σύνολο της ζωής μας από τους υπολογιστές:

"Ο καθένας έχει τον τρόπο να απολαμβάνει την προσωπική του ζωή. Δεν είμαι σίγουρος αν για παράδειγμα προτιμώ να συνεχίσω να διαβάζω κανονικά έντυπα βιβλία από το να διαβάζω ηλεκτρονικά βιβλία στο i pad. Δεν το γνωρίζω ακόμη. Οι ανάγκες των ανθρώπων είναι διαφορετικές. Δεν θα πρέπει να οι τεχνολογίες να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας, αλλά να τις αξιοποιούμε εκεί όπου μας χρειάζονται αλλά και όπου μας διασκεδάζουν".

Andreas Ziemons / Κώστας Συμεωνίδης

Deutsche Welle