Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Βενεζουέλα: Εκλογές-βαρόμετρο για τον Τσάβες


Άτυπο δημοψήφισμα στην «σοσιαλιστική επανάσταση»
Ως άτυπο δημοψήφισμα στην «σοσιαλιστική επανάσταση» που επιχειρεί ο Ούγκο Τσάβες ερμηνεύονται οι σημερινές εκλογές στη Βενεζουέλα για την ανάδειξη των 165 νέων μελών της βουλής της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Η αντιπολίτευση, αντίθετα με το 2005 που είχε μποϊκοτάρει τις εκλογές, αυτή τη φορά έχει υποβάλει υποψηφιότητες, ελπίζοντας να εκμεταλλευθεί την δυσαρέσκεια των πολιτών για τον υψηλό πληθωρισμό, τα προβλήματα της οικονομίας, τις ελλείψεις στις δημόσιες υπηρεσίες και την εγκληματικότητα, που έχουν «ψαλιδίσει» την δημοτικότητα του προέδρου Τσάβες.

Περισσότερα από δέκα κόμματα αποτελούν το συνασπισμό Mesa de la Unidad Democratica (Χώρος της Δημοκρατικής Ενότητας) και η αντιπολίτευση εμφανίζεται πιο συγκεντρωμένη από ποτέ, με κοινούς υποψήφιους.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο εάν θα καταφέρει να επιτύχει το στόχο της να στερήσει από την παράταξη του Τσάβες, το κόμμα της Σοσιαλιστικής Ενότητας (Partido Socialista Unido de Venezuela, PSUV) την απόλυτη πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.

Ο Τσάβες έκανε εντατική εκστρατεία για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, που είναι απαραίτητη για να εγκριθούν οι σημαντικότεροι νόμοι που ετοιμάζει η κυβέρνησή του με σκοπό να εντατικοποιηθεί η διαδικασία μετάβασης της χώρας στο «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα».

Στην διαδικασία έχουν δικαίωμα συμμετοχής 17 εκατ. ψηφοφόροι, που θα προσέλθουν σε 12.500 εκλογικά τμήματα σε 87 περιφέρειες.

Ο Τσάβες μίλησε σε τεράστιες συγκεντρώσεις υποστηρικτών του πριν τις εκλογές. Όμως οι συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης ήταν πιο μαζικές.

Η δημοτικότητα του Τσάβες έχει πέσει, και βρίσκεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στο 42-46%. Αν η αντιπολίτευση καταφέρει να κερδίσει μεγάλο αριθμό εδρών, θα πρόκειται για την πιο σημαντική πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο τσάβες την δωδεκαετία που βρίσκεται στην εξουσία. Περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων θεωρούνται αναποφάσιστοι.

Οι προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα θα διεξαχθούν το 2012.

ΤΑ ΝΕΑ