Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Ακύρωση αποφάσεων του ΣτΕ ζητά ο Γενικός Επιθεωρητής της Δημ. Διοίκησης





rakintzis_epitheoritis_dimosias_dioikisisΤην ακύρωση δύο αθωωτικών πειθαρχικών αποφάσεων που αφορούν εφοριακούς ζητά ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, ο κ. Ρακιντζής ζητάει να ακυρωθούν δύο αποφάσεις του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του υπουργείου Εσωτερικών με τις οποίες ένας εφοριακός υπάλληλος (ελεγκτής) στην περιοχή της Λαμίας απηλλάγη από τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος κατά την ποινική νομοθεσία και της χαρακτηριστικής ανάξιας υπαλλήλου διαγωγής στην υπηρεσία, ενώ μια άλλη δεύτερη εφοριακός υπάλληλος της επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της στέρησης δικαιώματος προς προαγωγή. Και στην δεύτερη εφοριακό υπάλληλο της καταλογίστηκαν οι ίδιες πειθαρχικές κατηγορίες.

Όπως υποστηρίζει ο Λέανδρος Ρακιντζής οι εν λόγω δύο υπάλληλοι προσδιόριζαν τις αξίες ακινήτων σε χαμηλότερες τιμές από τις πραγματικές και έκλειναν τις υποθέσεις ως ειλικρινείς. Μάλιστα σε μια περίπτωση πραγματοποιήθηκε και επιστροφή φόρου, ενώ αν ακολουθούσαν την προβλεπόμενη διαδικασία ο φόρος θα ήταν πολλαπλάσιος από αυτόν που καταβλήθηκε.

Η εφοριακός -όπως αναφέρεται στην αίτηση- προέβη σε μη σύννομες πράξεις προκειμένου να προσπορίσει σε τρίτους παράνομο όφελος.
Σύμφωνα με τις πειθαρχικές αποφάσεις οι ενέργειες των δύο εφοριακών υπαλλήλων δεν ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο. Όμως, όπως αναφέρει ο Λέανδρος Ρακιντζής, από τις σχετικές εκθέσεις προκύπτει με σαφήνεια το ύψος της ζημιάς του δημοσίου.

Ο κ. Ρακιντζής αναφέρει ακόμη ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν έλαβε υπόψη του ότι σε βάρος του εφοριακού υπαλλήλου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και έχει παραπεμφθεί η υπόθεση προς εκδίκαση στο Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων Λαμίας.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ