Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

"Γκολ στη Φτώχεια"


  Η ζωή των ποδοσφαιριστών "μοιράζεται", συνήθως, ανάμεσα σε εντατικές προπονήσεις και επίσημους αγώνες γεμάτους πάθος για τη νίκη και σε κλίμα αγάπης και αναγνωρισιμότητας από το φίλαθλο κόσμο. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι ποδοσφαιριστές, που δεν έχουν την ίδια μοίρα: συνήθως κοιμούνται κάτω από τα αστέρια, νιώθουν απέραντη μοναξιά και βιώνουν στο "πετσί" τους τη φτώχεια, την εξάρτηση και τις στερήσεις.

    Πρόκειται για τους παίκτες που απαρτίζουν την Εθνική Ομάδα Αστέγων της χώρας μας, οι οποίοι ταξίδεψαν στο μακρινό Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, όπου φέτος διεξάγεται το 8ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, από τις 19 έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Για τους παίκτες αυτούς, το ποδόσφαιρο, κάποτε, ήταν ένα όνειρο. Σήμερα, είναι μία μικρή πραγματικότητα. Παιχνίδι και διέξοδος μαζί, ένα βήμα προς τα εμπρός στον αγώνα που δίνουν για να κερδίσουν το "στοίχημα" με την ίδια τη ζωή.

    Το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων είναι ένα ετήσιο, διεθνές πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. "Γκολ στη φτώχεια" είναι το κεντρικό μήνυμα της κορυφαίας αυτής διοργάνωσης, που έχει- μεταξύ άλλων- την υποστήριξη της UEFA και του ΟΗΕ και στόχο την επανένταξη, στην κοινωνία, ευπαθών ομάδων, όπως άστεγοι, πρόσφυγες κ.α.. Στο παγκόσμιο αυτό κάλεσμα ενάντια στην φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα, άλλες 63 χώρες από όλα τα σημεία του πλανήτη.

    "Προσπαθώ, τώρα, να απολαμβάνω την κάθε στιγμή. Ξυπνάω το πρωί και είμαι χαρούμενος. Το καλοκαίρι, ο ήλιος που μου καίει το δέρμα και το χειμώνα, το 'πιρούνιασμα' του τσουχτερού κρύου είναι πράγματα που με ευχαριστούν, γιατί ξέρω ότι είμαι ζωντανός. Το ποδόσφαιρο είναι για μένα μία καινούρια αρχή. Τώρα, βλέπω πραγματικά τα πόσα απλά, καθημερινά πράγματα έχω χάσει από τα γυμνασιακά μου χρόνια. Τώρα, είμαι καθαρός», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο 37χρονος Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, μέλος της Εθνικής Ομάδας Αστέγων, ο οποίος για 21 ολόκληρα χρόνια έζησε τον "εφιάλτη" των ναρκωτικών.

    Η ιδέα για δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, που θα αποτελείται από παίκτες που θέλουν να ξεφύγουν- έστω και για λίγο- από τη δύσκολη πραγματικότητα "έπεσε" στο τραπέζι το 2006. Περίπου έναν χρόνο αργότερα κι έπειτα από συνεννοήσεις με δήμους, φορείς και ΜΚΟ, έγινε η πρώτη προπόνηση στο γήπεδο του Ρουφ, στην Αθήνα.

    Από τότε, πέρασε καιρός ... Οι προπονήσεις πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή, στο γήπεδο του Ρουφ και για αρκετούς απ' αυτούς τους ανθρώπους, το ποδόσφαιρο είναι μία διέξοδος στη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν. "Το στοίχημα δεν είναι να κερδίσουν τα παιχνίδια. Το στοίχημα είναι να κερδίσουν τις ίδιες τους τις ζωές. Όποιος θέλει, μπορεί να παίξει στην ομάδα. Οι πόρτες είναι ανοιχτές. Δεν μας ενδιαφέρουν ποιες είναι οι καταστάσεις που τον οδήγησαν στο δρόμο. Το μόνο που ρωτάμε είναι το όνομά του. Δεν μας νοιάζει το παρελθόν. Κοιτάμε το παρόν και το μέλλον", τόνισε υπεύθυνος της Εθνικής Ομάδας Αστέγων, Χρήστος Αλεφάντης.

    Στην ομάδα έχουν δικαίωμα συμμετοχής τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Αυτή τη στιγμή, προπονούνται περίπου 45 άτομα, ηλικίας 16 έως 55 ετών, ενώ τις πόρτες των αποδυτηρίων έχουν περάσει συνολικά γύρω στα 200 άτομα. Στους στόχους των υπευθύνων είναι να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι για να μπορέσει η όλη δραστηριότητα να "απλωθεί" και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

    Στην ομάδα που βρίσκεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο, εκτός του Γιώργου, συμμετέχουν, επίσης, οι: Αργύρης Μακρόπουλος, Γιάννης Δασκαλάκης, Ηλίας Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπαφιλίππου, Γιώργος Μπουζίκας, Συμεών Παύλου και Στέλιος Γούβας. Προπονητής είναι ο Στέργιος Μήλης.

    Επιδίωξη όλων είναι να κατακτήσουν μία θέση καλύτερη από την 24η, απ' αυτή, δηλαδή, που κατέκτησε η περσινή ομάδα. 

ΑΠΕ