"Να σημάνουμε συναγερμό"
Τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται η βιοποικιλότητα στη Γη, επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και απευθύνει έκκληση σε όλους "να μας βοηθήσουν να σημάνουμε συναγερμό".
"Πάρτε μέρος, μιλήστε. Βγείτε μπροστά και βοηθήστε στον καθαρισμό της Γης. Επανασυνδεθείτε με τη φύση, τη δύναμη της ζωής. Μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε ένα καινούργιο όραμα για τη βιοποικιλότητα. Πολλά Είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα Μέλλον", τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι είδη εξαφανίζονται με πρωτοφανή ρυθμό τις περισσότερες φορές εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας που μολύνει και εξαντλεί τους υδάτινους πόρους, υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον και αλλάζει το παγκόσμιο κλίμα.
Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ΄Πολλά Είδη. Ένας Πλανήτης. Ένα Μέλλον΄ επαναλαμβάνει την έκκληση του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας να σταματήσει ο μαζικός αφανισμός των ειδών και να αναδειχθεί η σπουδαιότητα των εκατομμυρίων ειδών που κατοικούν στα εδάφη, τα δάση, τους ωκεανούς, τους κοραλλιογενείς υφάλους και τα βουνά του πλανήτη. Η υγεία μας, η ευημερία μας και το βιώσιμο μέλλον εξαρτώνται από αυτό το πολύπλοκο και ευαίσθητο δίκτυο οικοσυστημάτων και ζωής", σημειώνεται στο μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ και προστίθεται:
"Η χώρα που φιλοξενεί τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η Ρουάντα. Η μικρή αυτή χώρα στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής, αποκτά όλο και περισσότερο τη φήμη μιας χώρας που βρίσκεται στην πράσινη πρωτοπορία. Η Ρουάντα είναι το καταφύγιο 52 ειδών που κινδυνεύουν με αφανισμό, συμπεριλαμβανομένου του σπάνιου ορεινού γορίλα. Η χώρα αυτή δείχνει το πως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα μπορεί να συνδυαστεί με την οικονομική ανάπτυξη. Παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όπως η φτώχεια και η εκτεταμένη υποβάθμιση του εδάφους, η "χώρα των χιλίων λόφων" εργάζεται για την αναδάσωση, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βιώσιμη γεωργία και την ανάπτυξη ενός πράσινου οράματος για το μέλλον.
Φέτος, στο Κιγκάλι θα χτυπάει η καρδιά μιας παγκόσμιας, πολυπολιτισμικής και διαγενεακής γιορτής του πλανήτη, των εκατομμυρίων ειδών του και των αμέτρητων τρόπων με τους οποίους αλληλοσυνδέεται η ζωή πάνω στη Γη".
Ήρθε η ώρα να αντιστραφεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, να αποκατασταθεί η ζημιά και οι ισορροπίες που ανατράπηκαν, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας χθες σε ημερίδα του κόμματός του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Όλες οι πολιτικές μας οφείλουν να λαμβάνουν υπόψιν και την ανταγωνιστικότητα και τον σεβασμό του περιβάλλοντος. Δεν θέλουμε "βρώμικη ενέργεια" ακόμη κι όταν είναι πάμφθηνη αλλά ούτε και μπορούμε να επιδιώκουμε την απόλυτα καθαρή ενέργεια όταν είναι πανάκριβη. Μια οικονομία η οποία βασίζεται σε μη ανταγωνιστική ενέργεια είναι καταδικασμένη να χάσει τη μάχη της ανταγωνιστικότητας τόνισε ο κ. Σαμαράς και ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τεράστιο ενεργειακό δυναμικό από ανανεώσιμες πηγές, υπογραμμίζοντας ότι μπορούν να αξιοποιηθούν η φύση, το κλίμα, τα βουνά, τα νησιάκαι το αρχιπέλαγός της χώρας.
Οι εργαζόμενοι αξιώνουν από την Πολιτεία μέτρα και πολιτικές που οδηγούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προστασία της υγείας τους και τα οποία συνδέονται άρρηκτα με την ποιότητα του περιβάλλοντος, επισημαίνει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
"Οι εργαζόμενοι που βιώνουν καθημερινά τις παρενέργειες της γενικότερης οικονομικής κρίσης και αυτής του περιβάλλοντος στους χώρους όπου ζουν και εργάζονται (νέφος, κυκλοφοριακό με το συνεπαγόμενο χάσιμο χρόνου και απώλεια εισοδήματος, προβλήματα υγείας κ. ά.)", υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ
ΥΠΕΚΑ: "Το σύνδρομο του Τιτανικού"
Η προβολή σε γιγαντοοθόνες του ντοκιμαντέρ "Το σύνδρομο του Τιτανικού", μιας αλληγορίας για τις επιπτώσεις του σημερινού μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης, είναι η καινούργια δράση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Η πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ έχει στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών για τα προβλήματα του πλανήτη και έρχεται σε συνέχεια των εκδηλώσεων που ξεκινούν από την Παρασκευή, 4 Ιουνίου, με την έκθεση "Ανακυκλώνουμε με τέχνη" στο Μουσείο Μπενάκη και ολοκληρώνονται στις 20 Ιουνίου.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι το ντοκιμαντέρ του γάλλου οικολόγου Νικολά Ιλό, δημιουργεί μια αλληγορία για τη συμπεριφορά των επιβατών του γνωστού υπερωκεάνιου που συνέχιζαν να γλεντούν χωρίς να συνειδητοποιούν πόσο κοντά τους βρισκόταν το μοιραίο παγόβουνο. Οι εικόνες που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ δείχνουν τη δύσκολη κατάσταση σε φτωχές περιοχές του πλανήτη, αλλά αποτελούν και μια πρόβλεψη για το μέλλον αν ο άνθρωπος δεν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παράγει και καταναλώνει.
Το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει το ΥΠΕΚΑ είναι ότι τώρα είναι η ώρα να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για να αλλάξει ριζικά η συμπεριφορά του ανθρώπου, τώρα που η κλιματική αλλαγή είναι ακόμη αναστρέψιμη. Είναι ενθαρρυντικό ότι η ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής αυξάνεται συνεχώς, ειδικά ανάμεσα στους νέους ανθρώπους.
Η ταινία θα προβάλλεται σε γιγαντοοθόνες, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 12 το βράδυ, το Σάββατο 5 Ιουνίου, μπροστά από το κεντρικό κτίριο στο Ζάππειο και απέναντι από το σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο, με ελληνικούς υπότιτλους. Οι προβολές γίνονται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.
ΑΠΕ
-