Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Κέρκυρα το μεγαλείο σου… Υπό διωγμό η Σαπωνοποιεία Πατούνη!





κείμενο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ   

alt
Ακόμα και την αναστολή της λειτουργίας του ιστορικού εργοστασίου της προβιομηχανικής εποχής της Κέρκυρας (και τελευταίου πανελλαδικά για την περίοδο αυτή) εξετάζει πλέον ο ιδιοκτήτης της Σαπωνοποιίας Πατούνη! Και όμως, σε μία περίοδο οικονομικής ύφεσης και λουκέτων σε επιχειρήσεις λόγω χρεών, η Σαπωνοποιία Πατούνη δεν κινδυνεύει με κλείσιμο επειδή δεν πάει καλά οικονομικά, το αντίθετο μάλιστα.
Με τις εξαγωγές της, κυρίως στην Ιαπωνία, να αυξάνονται, η ιστορική βιοτεχνία η οποία ιδρύθηκε το 1850 (!) και λειτουργεί ανελλιπώς για περισσότερα από 100 συνεχόμενα χρόνια, βρίσκεται υπό καθεστώς έξωσης από το διατηρητέο κτίριο το οποίο αποτελεί και την ιστορική του έδρα…
Συνιδιοκτήτες του κτιρίου, του οποίου μάλιστα το 37% κατέχει στην ιδιοκτησία του ο ίδιος ο Α. Πατούνης, συνένωσαν τις δυνάμεις τους και με δικαστική απόφαση διώχνουν από το χώρο τη βιοτεχνία, επειδή έληξε το 12ετές μίσθωμα της επιχείρησης!

Ο ιδιοκτήτης της Σαπωνοποιίας, Απόστολος Πατούνης, με παράπονο καταγγέλλει ότι η επιχείρησή του «έκλεισε στις 14 Μαΐου, μετά από 100 και πλέον χρόνια συνεχούς λειτουργίας κατόπιν δικαστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κέρκυρας με προθεσμία εκτέλεσης εντός τριών ημερών από την κοινοποίηση της, αφού απορρίφτηκε  και η αίτηση για προσωρινή αναστολή εκτέλεσης».


alt

Διατηρητέο το κτίριο «όπως είναι επιπλωμένο»!

Και όλα αυτά, παρά το ότι με νόμο του κράτους, η Σαπωνοποιία έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο, όχι μόνο η επιχείρηση αλλά και το κτίριο και ό,τι περιέχει μέσα του! Απόφαση που εκδόθηκε εδώ και 8 χρόνια: «Χαρακτηρίζουμε ως μνημείο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ.1β του ν.3028/2002, το κτίριο της ‘Σαπωνοποιίας Πατούνη’, με τον εξοπλισμό του IN SITU», αναφέρει η σχετική διάταξη του νόμου…

alt


Διατηρητέο in situ (όπως έχει)

Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού που μετατράπηκε σε νομοθετική πράξη, ελήφθη τότε επειδή η «Σαπωνοποιία Πατούνη» αποτελεί σημαντική μαρτυρία της βιομηχανικής άνθισης στην Κέρκυρα του 19ου αιώνα, που εξακολουθεί να λειτουργεί χρησιμοποιώντας μέρος του αρχικού εξοπλισμού με τις ίδιες παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής και για το λόγο αυτό είναι σπάνια σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της μνήμης της παράγωγής και επεξεργασίας των προϊόντων της ελιάς που σταδιακά εκλείπει.

Επίσης, το κτίριο, πέραν της ιστορικότητας που αφορά την χρήση, διαθέτει και αξιόλογα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, καθώς και στοιχεία της εποχής που τεκμηριώνουν την αρχιτεκτονική τυπολογία των κτισμάτων του τέλους του 19ου αιώνα τα οποία στο ισόγειο είχαν επαγγελματική χρήση και στον όροφο κατοικία.» Η απόφαση είναι δημοσιευμένη σε ΦΕΚ (288) από τις 11/7/2008.

alt


Καλούνται οι φορείς της Κέρκυρας...

Το θέμα συζητήθηκε χθες προ ημερησίας διάταξης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο χωρίς όμως να ληφθεί κάποια απόφαση…
Ο Απόστολος Πατούνης υπογράμμισε επίσης ότι για χάρη της οικογενειακής του παράδοσης, η προσπάθειά του για την διάσωση του σαπωνοποιείου, είναι δεδομένη: «Εφόσον όμως θίγεται ένα μνημείο που αφορά την κερκυραϊκή κοινωνία και την πολιτιστική της κληρονομιά, ευελπιστώ και στη δική σας συμμετοχή και στήριξη σε αυτόν τον αγώνα», καλεί τους φορείς της Κέρκυρας.

Θέλουν να το κάνουν οικόπεδο;

Γιατί οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες του κτιρίου κάνουν έξωση στον (έχοντα μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκτησίας) χρήστη και συνιδιοκτήτη του κτιρίου; Ο ίδιος εκφράζει φόβους ότι οι σκοποί εδράζονται πιθανώς σε πρόθεση να ρίξουν το διατηρητέο και να χτίσουν!

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «λόγω παρέλευσης δωδεκαετίας από τη μίσθωση που αφορά το κατάστημα της σαπωνοποιίας και δίχως άλλη αφορμή, οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες του ακινήτου άσκησαν αγωγή έξωσης κατά του ιδιοκτήτη και συνεχιστή της επιχείρησης. Τα αίτια της κίνησης τους είναι εμφανή από τις συνεχείς προσπάθειες τους για την υποβάθμιση του μνημείου και τη δυσχέρεια λειτουργίας του σαπωνοποιείου με σκοπό τον αποχαρακτηρισμό και την ανοικοδόμηση του ακινήτου για πιο προσοδοφόρες οικονομικές απολαβές».

Ποια είναι η Σαπωνοποιεία Πατούνη

Η σαπωνοποιία Πατούνη είναι μία οικογενειακή επιχείρηση 5 γενεών. Έχει τις ρίζες της, στην πρώτη Ελληνική Σαπωνοποιία που ιδρύθηκε στη Ζάκυνθο το 1850. Το 1891 η δραστηριότητα της οικογένειας επεκτείνεται στην Κέρκυρα, κτίζοντας το εν λόγω σαπωνοποιείο στην Ιωάννου Θεοτόκη. Σήμερα, η σαπωνοποιία αποτελεί μία μικρή, υγιέστατη επιχείρηση με προσωπικό 2 άτομα, πλήρους απασχόλησης. Παράγει σαπούνι σύμφωνα με την κερκυραϊκή παράδοση, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά κερκυραϊκό ελαιόλαδο ως πρώτη ύλη.Τα τελευταία δώδεκα χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής διοχετεύεται στο εξωτερικό, με κυρίαρχη αγορά αυτή της Ιαπωνίας.

Επιπλέον,  ο χώρος αποτελεί ένα αυθεντικό, εν λειτουργία μνημείο προβιομηχανικής αρχαιολογίας, μοναδικό στο είδος του, με υψηλή προσέλευση επισκεπτών και  εκπαιδευτικών εκδρομών, (ενδεικτικά για το 2009,υπολογίζονται ότι επισκέφτηκαν το σαπωνοποιείο 2500 τουρίστες περίπου και 14 καταγεγραμμένες εκπαιδευτικές ομάδες).

Φωτογραφίες: www.corfuhistory.eu
http://www.corfupress.com